14-16 Ekim 2010 Belek, Antalya
Bir UNESCO Kategori 2 enstitüsü olan Uluslararası Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü’nün (IICAS) 13. Bilim Konseyi Toplantısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve TRT’nin sponsorluğunda, Bilkent Üniversitesi’nin bilimsel katkılarıyla, Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapıldı. İpek Yolu’nun bir kültür koridoru olarak değerlendirilip bu koridordaki kültürel mirasın çeşitli açılardan ele alındığı bir sempozyum ile desteklenen Bilim Konseyi Toplantısı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, IICAS Dönem Başkanı Shahin Mustafayev, TÜRKSOY Genel Müdür Yardımcısı Fırat Purtaş, UNESCO TMK Yönetim Kurulu üyesi ve Kültürel Diyalog ve Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi Başkanı Dr. Mehmet Kalpaklı ve üye ülkelerin Bilim Konseyi temsilcileri hazır bulundu. Toplantıda Dr. Mehmet Kalpaklı, IICAS Bilim Konseyi Türkiye Temsilcisi olarak seçildi.
15 Ekim Cuma günü Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda “Bir Kültür Koridoru Olarak İpek Yolu Sempozyumu”nun açılış töreni gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel, TÜRKSOY Genel Müdür Yardımcısı Fırat Purtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje Koordinatörü Fahri Atasoy, IICAS Dönem Başkanı Shahin Mustafayev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan ve UNESCO TMK Başkan Vekili Prof. Dr. Öcal Oğuz’un açılış konuşmalarıyla başlayan Sempozyum, İpek Yolu coğrafyası çalışmalarının önemli isimlerinden Prof. Dr. Nejat Diyarbekirli’nin tarihî İpek Yolu hakkındaki bilgilendirici konuşması ile devam etti. Öğleden sonra IICAS Bilim Konseyi üyesi olan ve olmayan biliminsanlarının ve diğer katılımcı kuruluşların temsilcilerinin katılımlarıyla İpek Yolları ile ilgili somut projeler üretilmesine dair bilgi alışverişinin yapıldığı bir toplantı düzenlendi.
16 Ekim Cumartesi tarihinde Sempozyumun ikinci kısmı olan akademik bildirilerin sunumu yapıldı. Üç farklı üniversiteden ve üç farklı kuruluştan toplam on iki uzmanın bildiri sunduğu sempozyumda İpek Yolu birçok farklı disiplinin perspektifinden ele alındı. İpek Yolu’nun tarihi, İpek Yolu ve kervansaray mimarisi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde İpek Yolu, bir siyaset alanı olarak İpek Yolu, İpek Yolu üzerindeki Oğuz ve Osmanlı şehirleri, İpek Yoluve somut olmayan kültürel miras, İpek Yolu ve müzik, Küreselleşme bağlamında İpek Yolu ve bir seyyahın gözünden İpek Yolu başlıkları altında bildiriler sunuldu.
Bilim Konseyi Toplantısı ve Sempozyum İpek Yolu ile ilgili disiplinler ve uluslararası projelerin bölgesel işbirliği çerçevesinde geliştirilmesi yönünde alınan kararla sona erdi.