Kuruluş Amacı

Türkiye medeniyetlerin beşiği olan bir coğrafyada bulunmaktadır. Ülkemiz tarihsel süreç içinde varolmuş çok çeşitli kültürlerin merkezi ya da geçiş yolu üzerindedir. UNESCO’nun kültürler arası diyalogun güçlendirilmesi için desteklenmesini öngördüğü kültürel koridorlar (yollar, rotalar, kordonlar) konusunda UNESCO TMK olarak bazı pilot projeler üretimiyle öncü rol üstlenmek mümkündür.
Örneğin, son yıllarda büyük önem kazanan Güney-Doğu Avrupa Kültür Koridorları projesine ülkemiz Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılım vermiştir. Tamamına yakını Osmanlı’nın toprakları içinde bulunan (Balkanlar/Rumeli) Güney-Doğu Avrupa’nın ortak kültürel değerleri tarih içinde Osmanlı şemsiyesi altında varolmaktaydı. Nitekim, bu coğrafyanın günümüzde varolan en önemli belleği Osmanlı arşividir. Bu anlamda, ülkemiz taşıdığı tarihsel sorumlulukla, bu projede çok daha etkin bir rol oynamalı, hatta lider konumunda olmalıdır.

Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi, yapacağı çalışmalarla, insanlığın ortak mirasının ve farklı kültürlerce paylaşılan değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini, kültürler arası diyalogun sağlanmasını ve arttırılmasını hedefleyen pilot projeler üretecek ve UNESCO tarafından desteklenen kültürel koridorlar konulu projelere katılım sağlayacaktır.

2010 Mayıs ayında belirlenen yeni yönetimle birlikte İhtisas Komitesi'nin yukarıdaki belirlenen amaçları da içerecek biçimde faaliyet alanı genişletilmiş ve buna uygun olarak adı "Kültürlerarası Diyalog İhtisas Komitesi" olarak değiştirilmiştir. Yeni dönemde komite, çok daha kapsamlı ve etkili projelerin hayata geçirilmesini hedeflemektedir.