İnsanlığın ortak mirasının ve farklı kültürlerce paylaşılan değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini, kültürler arası diyalogun sağlanmasını ve arttırılmasını hedefleyen pilot projeler üretmek ve UNESCO tarafından desteklenen kültürel koridorlar konulu projelere katılım sağlamak amacıyla kurulan Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi, kuruluşa amacına uygun olarak 2009 yılında iki başarılı projeye imza atmıştır.
Projeler, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanmıştır. Kaybolma tehlikesi altındaki kültürel mirasların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması projelerin hedefleri arasında yer almıştır. Projelerde yer alan “ortak değerler” tanımlaması ile Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin presnsiplerine uygun olarak bir mirasın birden fazla ülkede bulunması durumunda korumanın ikili ve bölgesel işbirliği ile gerçekleştirilmesi düşünülmüştür. Projeler sonunda ülkeler arasında UNESCO Millî Komisyonlarının ortak çalışma ilkelerine uygun bir işbirliği sergilemeleri somut olmayan kültürel mirasın korunması ve bu bağlamda bir kültür koridorunun oluşumuna hizmet edilmesi sağlanmıştır.
Bu projelerden ilki “Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Geleneksel Ortak Mutfak Kültürü” başlığını taşımaktadır. Proje, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültürel Koridorlar ve Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komiteleri ile UNESCO Makedonya Millî Komisyonu, Kültürel Mirası Koruma Ofisi ve Makedonya Müzesi işbirliği ile ortaya çıkarılmış bir projedir. Projenin amacı iki ülke arasında geçmişten günümüze aktarılan ortak mutfak kültürünün kayıt altına alınarak ortak değerlerin ön plana çıkarılması ve UNESCO felsefesi ile uyumlu olarak toplumlar arasında gittikçe artan bir şekilde karşılıklı anlayış ve hoşgörünün geliştirilmesidir.
Proje başkanlığını, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi M. Öcal Oğuz’un katkılarıyla (Gazi Üniversitesi), UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi Başkanı Mehmet Kalpaklı (Bilkent Üniversitesi) yürütmüştür. Proje saha çalışmaları 1-7 Nisan 2009 tarihleri arasında Makedonya’nın Bracino, Kratovo, Kumanovo, Bitola, Ohrid, Peştani, Stenye yerleşim yerlerinde, 23-29 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin İzmir (Çamdibi, Gültepe, Nergiz), Manisa (Tevfikiye), Aydın (Söke) yerleşim alanlarında yapılmıştır. Saha çalışmaları sırasında Makedonya’da yirmi yedi, Türkiye’de yirmi sekiz olmak üzere toplam 55 kaynak kişi ile görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerde yaklaşık 70 soruluk bir anket kullanılarak kaynak kişilerin şifalı bitkilerden, sofra adablarına, yemek yeme saatlerinden kışlık hazırlıklarına kadar mutfak kültürlerine dair bilgiler toplanmıştır. Saha çalışmaları toplam sekiz kişilik bir ekip tarafından yürütülmüştür. Türkiye’den bu ekipte yer alanlar Nihal Çevik Kadıoğlu (Kültür ve Turizm Bakanlığı), Neslihan Demirkol Sönmez (Bilkent Üniversitesi), Petek Ersoy (Gazi Üniversitesi) ve Selcan Gürçayır’dır (Gazi Üniversitesi). Makedonya adına çalışmalara Melahat Alievska (Millî Konzervasyon Merkezi), Sanja Dimovska (Makedonya Müzesi), Elizabeta Koneska (Makedonya Müzesi) ve Yasemin Nazım (Makedonya Müzesi) katılmıştır. Projenin kapanış çalıştayı 17 Kasım 2009 tarihinde Üsküp’te yapılmış, sekiz araştırmacı saha çalışmalarından elde ettikleri veriler doğrultusunda hazırladıkları bildirilerini bu çalıştayda sunmuştur. Bu projenin nihai ürünü olarak çalıştayda sunulan bildirilen yer aldığı üç dilli (Türkçe-Makedonca-İngilizce) bir kitap yayıma hazırlanmıştır.