İnsanlığın ortak mirasının ve farklı kültürlerce paylaşılan değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini, kültürler arası diyalogun sağlanmasını ve arttırılmasını hedefleyen pilot projeler üretmek ve UNESCO tarafından desteklenen kültürel koridorlar konulu projelere katılım sağlamak amacıyla kurulan Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi, kuruluşa amacına uygun olarak 2009 yılında iki başarılı projeye imza atmıştır.
Projeler, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde hazırlanmıştır. Kaybolma tehlikesi altındaki kültürel mirasların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması projelerin hedefleri arasında yer almıştır. Projelerde yer alan “ortak değerler” tanımlaması ile Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin presnsiplerine uygun olarak bir mirasın birden fazla ülkede bulunması durumunda korumanın ikili ve bölgesel işbirliği ile gerçekleştirilmesi düşünülmüştür. Projeler sonunda ülkeler arasında UNESCO Millî Komisyonlarının ortak çalışma ilkelerine uygun bir işbirliği sergilemeleri somut olmayan kültürel mirasın korunması ve bu bağlamda bir kültür koridorunun oluşumuna hizmet edilmesi sağlanmıştır.
2009 yılı içerisinde tamamlanan bir başka proje, “Bulgaristan-Türkiye Sınırında Yaşayan Yerel Halkın Geleneksel Kültürleri ve Yaşayan Müzik Biçimleri” projesidir. Proje, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel Koridorlar İhtisas Komiteleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNESCO Bulgaristan Millî Komisyonu, Bulgaristan Bilimler Akademisi Folklor Enstitüsü işbirliği ile ortaya çıkarılmıştır. Projenin amacı iki ülke sınırında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan müzik mirasının korunması ve sonraki kuşaklara aktarılması için alınabilecek önemlerin belirlenmesidir.
Proje başkanlığını UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi M. Öcal Oğuz (Gazi Ünversitesi) yürütmüş, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Kültürel Koridorlar İhtisas Komitesi Başkanı Mehmet Kalpaklı (Bilkent Üniversitesi) başkan yardımcısı olarak görev almıştır. Proje saha çalışmaları 10-15 Ekim 2009 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Ahtapol, Brodilovo, Gramatikovo ve Malko Turnovo yerleşim yerlerinde, 1-8 Aralık tarihleri arasında Türkiye’nin Kırklareli, Beğendik, Limanköy, Terzidere, Yiğitbaşı yerleşim alanlarında yapılmıştır. Saha çalışmaları sırasında gerek Bulgaristan’da gerek Türkiye’de sınırlı sayıda kaynak kişiye ulaşılabilmiştir. Türkiye’den bu ekipte yer alanlar Meltem Ağır (Gazi Üniversitesi), Neslihan Demirkol Sönmez (Bilkent Üniversitesi), Burak Sönmez (Kanal B) ve Selcan Gürçayır’dır (Gazi Üniversitesi). Bulgaristan adına çalışmalara Bulgaristan Akademisi Folklor Enstitüsü Halk Sanatları ve görsel Biçimler Antropolojisi Bölümünden Mila Santova, yine aynı bölümden Miglena Ivanova, Balkan ve Slav Folkloru Bölümünden Bozhidar Aleksiev ve Müzik ve Dans Antropolojisi Bölümünden Ruzha Nejkova katılmıştır. Projenin kapanış çalıştayı, 15 Mart 2010 tarihinde Sofya’da yapılmış ve sekiz araştırmacı saha çalışmalarından elde ettikleri veriler doğrultusunda hazırladıkları bildirilerini bu çalıştayda sunmuşlardır. Yine bu bildirilerin yer aldığı bir bildiri kitabı projenin nihai ürünü olarak yayımlanmıştır.